Donderdag 20 juni …19 graden. Via het Hooge land naar Zoutkamp. Ik las dat Zoutkamp staat op de lijst van bij mooiste dorpjes in Nederland. Zoutkamp is een pittoresk dorpje in Het Hogeland, helemaal bovenin Nederland en gelegen aan de voet van het Nationaal Park Lauwersmeer. Het is een dorp met een hecht hart en rijke geschiedenis. Vroeger was Zoutkamp een tactisch belangrijke verdedigingsschans, tegenwoordig is het vissersdorp vooral bekend door de Hollandse (Noordzee, grijze) garnaal.
Bij Zoutkamp komen de rivieren het Reitdiep, de Lauwers en het Hunsingokanaal bij elkaar, een samenvloeiing van wateren uniek in Europa. Ook bezit Zoutkamp met diverse sluizen en bruggen de grootste concentratie monumentale kunstwerken ter wereld. Dankzij de uitmuntende ligging aan het ruime water, de zichtbare historie, de mooie vergezichten en het Nationaal Park Lauwersmeer om de hoek, is Zoutkamp in de loop der jaren een toeristische trekpleister geworden. Vroeger heerste Zoutkamp over de stad Groningen. Het was een bolwerk dat met een kanon de schepen van en naar Groningen kon tegenhouden. Zoutkamp was door zijn ligging zowel van militaire betekenis als van belang voor de kustvisserij. Vissersschepen voeren af en aan… maar sinds de Lauwers zee gedempt is, liggen er nog maar weinig vissersschepen in de haven. De haven ligt nu gevuld met plezier bootjes.
We hebben in het zonnetje lopen genieten van alles wat we zagen, de goed gerestaureerde mooie oude huisjes, de uitzichten over de rivier en de mooie jachtjes die aan gemeerd lagen. In een prachtige viswinkel/restaurant hebben we een schaal heerlijke kibbeling gegeten. Op een bankje aan het water hebben we een poosje van het zonnetje en alles wat er te zien was zitten genieten.
Onze volgende stop werd Lauwersoog. Zoutkamp – Lauwersoog is een prachtige rit van 14 km dwars door Nationaalpark Lauwersmeer, één van de belangrijkste vogelgebieden van West-Europa. Verschillende vogelkijkhutten en uitzichtpunten bieden goed zicht op de vogels, soms van heel dichtbij.
In vroegere tijden stroomden zoet en zout water in elkaar over in de Lauwerszee. Angst voor overstromingen leidde in 1969 tot de bouw van een dam. Op de vroegere zeebodem ontstond een prachtig nieuw landschap, een echt vogelparadijs. De natuur in het Lauwersmeer is zo bijzonder dat het gebied is aangewezen als Nationaal Park.
Onmisbare schakel in de vogeltrek
Het Lauwersmeer is een onmisbare schakel in de vogeltrek; een massale vogelverhuizing in het voor- en najaar. Miljoenen vogels reizen dan vele duizenden kilometers van hun broedgebied naar de overwinteringsgebieden of andersom. In het Lauwersmeer zie je veel van dit soort trekvogels. Steltlopers, eenden en ganzen, die in het hoge noorden broeden en hun jongen grootbrengen, ontvluchten in het najaar de kou en trekken zuidwaarts. Sommige overwinteren in Nederland, andere trekken nog verder naar het zuiden. Zij gebruiken het Lauwersmeer en de wadden alleen om zich vol te eten voor het tweede deel van hun lange trektocht naar de overwinteringsgebieden. In het vroege voorjaar stoppen ze er weer tijdens hun reis terug naar de broedgebieden. In de nazomer vertrekken de wielewaal, de kluut en de lepelaar om in het vroege voorjaar weer terug te keren. ‘s Winters verblijven hier duizenden ganzen. Het open water van het Lauwersmeer vormt een belangrijke drinkplaats en een veilige slaapplaats voor de vele duizenden ganzen die er overwinteren. Daarnaast vormt het water een belangrijk voedselgebied voor visetende vogels, zoals fuut en zaagbekken en voor duikeenden, zoals kuifeend en tafeleend. Het zeer ondiepe water (minder dan 0,5 m) vormt een belangrijk rust- en voedselgebied voor grondelende eenden, zoals de bergeend, en voor verschillende steltlopers, zoals de kluut. Het Lauwersmeer is aangewezen als Natura 2000-gebied voor 13 soorten broedvogels (zoals de roerdomp) en 29 soorten niet-broedvogels (trekvogels en wintergasten). Al deze soorten zijn kenmerkend voor het landschap van meren en moerassen (‘wetlands’) waar het Lauwersmeer onderdeel van uit maakt.
Halverwege de weg met aan de ene kant het Lauwersmeer en aan de andere kant de Waddenzee hebben we op een parkeerplek de auto geparkeerd en zijn we een hoge trap tegen de dijk opgeklommen om even te genieten van het de uitzichten over de Waddenzee. We spraken een juf en die vertelde dat dit door de Natuurschool georganiseerd wordt. Een grote groep kinderen van een school uit Drenthe van klas 3 tot 8 kwam de dijk op geklauterd aan de zeekant. Helemaal zwart van modder. Ze hadden een schooluitje Wadlopen. Ik zag ze genieten. Op de parkeerplaats probeerde ze zich met doeken en water weer een beetje toonbaar te maken, de zwarte door modder doordrenkte schoenen en kleding uit te trekken en weer in schone kleren hijsen. Leuk om te zien.
Reactie plaatsen
Reacties