Genieten in Hindelopen

Gepubliceerd op 26 juni 2024 om 12:19

Zondag 23 juni Hindeloopen… 24 graden. Acht uur in de morgen zit ik op het balkon in de stralende zon en een strakblauwe lucht omlijst door een massaal vogelconcert. Verder is het stil, alle deuren van de caravan zijn nog gesloten en iedereen slaapt nog. Na een rustige start en buiten ontbijten zijn we tegen 11 uur in de auto gestapt om dwars door het Frieseland naar Hindelopen te rijden.

Hindeloopen. Gemoedelijk, schilderachtig en vriendelijk. Hindelopen een stadje met een eeuwenoude geschiedenis. In de Gouden eeuw was Hindelopen een belangrijke stad aan de Zuiderzee was met grote vloot. Sinds de 17e en 18e eeuw zeilden ongeveer 100 schepen meestal vanaf “Amsterdam” naar de Oostzee om handel te drijven met diverse Oostzeelanden. Het moet toen aan de kade een drukte van belang zijn geweest. Uit deze tijd stammen de bruggen met de “oorgaatjes”. Hierdoor konden de schippers van vrachtschepen zelfstandig de bruggen openen en sluiten. Een verder kenmerk zijn de “Likhuisjes”. Dat zijn kleine zomer- of achterhuisjes van de prachtige kapiteinshuizen die tijdens de zomermaanden bewoond werden door de kapiteinsvrouwen en kinderen, terwijl de heer des huizes op zee was.

Markant zijn aan de ene kant de kerk uit de 16e eeuw met een scheve toren waarin zich een bakenvuur bevindt en aan de andere kant de gezellige, kleine grachten met kleine houten bruggetjes. Je hoeft helemaal niet naar Pisa. Hier in Hindeloopen kun je een prachtige scheve toren bewonderen. De toren en kerk zijn altijd het zorgenkindje van Hindeloopen geweest. In 1570 werd de kerk verwoest door bannelingen uit West-Friesland. Pas twintig jaar later werd het bedehuis herbouwd. De nieuwe kerk hield het niet lang vol, want hij was al snel te klein. Hij werd afgebroken en op de fundamenten werd in 1632 een nieuw kerkgebouw neergezet. De zuidbeuk werd een kwart eeuw later toegevoegd, maar in 1892 wegens bouwvalligheid weer weggebroken. Men had ook geen tweede beuk meer nodig, omdat het inwoneraantal inmiddels geslonken was. De 49 meter hoge Westertoren is in 1683 van klokken voorzien, die in Leeuwarden waren gegoten. In oktober 1701 werd de toren tijdens een kerkdienst door de bliksem getroffen. De bovenste drie omgangen moesten worden gesloopt om te voorkomen dat ze op de kerk zouden vallen. Pas in 1734 was er genoeg geld om de toren te herstellen. Tijdens de 2e Wereldoorlog werden de klokken weggehaald. In de jaren '70 is tijdens de restauratie de toren een beetje 'opgekrikt' omdat hij 1.20 meter uit het lood hing. Nog steeds lijkt het alsof de toren de neiging heeft op de kerk te vallen.

Des Heeren Woordt met

Aendaght hoort komt

daertoe met Hoopen

Als Hinden-Loopen

We wandelen een rondje door de stad zonder echt een doel te hebben. En dat is wel zo leuk.

Midden in het dorp staan schattige oude huisjes. Achter de kerk vind je aan de Nieuweweg het kunstwerk “Levensboom” van de Chinese kunstenaar Shen Yuan. Het kunstwerk is onderdeel van “11Fountains”, een project waarbij in alle Friese Elf steden een fontein is gemaakt. Grachten en watertjes in Hindeloopen

Het kunstwerk bestaat uit hertengeweien waar je zelfs op mag zitten. De geweien verwijzen naar het oude stadswapen: een hert en een hinde met daartussen een levensboom.

Direct achter het parkje waar het kunstwerk staat loopt een oude gracht. Je waant je bijna in Giethoorn. Hindeloopen bestaat voor een aanzienlijk deel uit water, waardoor er vele mooie doorkijkjes, bruggen en oude pakhuizen te bewonderen zijn.

Al met al hebben wij een leuke middag in Hindeloopen gehad. Het is een leuk dorp om rustig doorheen te wandelen en te genieten van de leuke straatjes, de oude huisjes en het water.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb