Varen op het Laurensoog

Gepubliceerd op 26 juni 2024 om 13:09

Dinsdag 25 juni…  26 graden… Ontdek het Lauwersmeer!....Ook vandaag wakker worden en gekoesterd door de zon zitten genieten van een beschuitje en een kopje thee. Nog twee dagen dan gaan we weer naar huis gevuld met mooie herinneringen. Ons laatste dagje uit is…

Varen op het Lauwersmeer.

Ik las: In vroegere tijden stroomden zoet en zout water in elkaar over in de Lauwerszee. Angst voor overstromingen leidde in 1969 tot de bouw van een dam. Op de vroegere zeebodem ontstond een prachtig nieuw landschap, een echt vogelparadijs.

In dit gebied van water en eilandjes, bos, rietvelden en ruige graslanden broeden ruim 100 vogelsoorten en overwinteren elk jaar tienduizenden ganzen. In het voor- en najaar, tijdens de vogeltrek, is het vogelfeest het grootst. Dan kun je op één dag 30.000 brandganzen zien overvliegen. Ook voor bijzondere vogels kom je in Nationaal Park Lauwersmeer aan je trekken. Je ziet er steltkluten, lepelaars en grauwe franjepoten. Of de zeearend, die hier sinds een aantal jaren broedt. Vogels maken dit Nationaal Park tot een onweerstaanbare wildernis voor elke vogelaar en natuurminnaar: een vogelparadijs op vroegere zeebodem. Nationaal Park Lauwersmeer heeft sinds oktober 2016 officieel het predicaat Dark Sky Park. Dit is een gebied waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers ’s nachts welkom zijn om die duisternis te beleven en van een heldere sterrenhemel te genieten.

Onmisbare schakel in de vogeltrek

Het Lauwersmeer is een onmisbare schakel in de vogeltrek; een massale vogelverhuizing in het voor- en najaar. Miljoenen vogels reizen dan vele duizenden kilometers van hun broedgebied naar de overwinteringsgebieden of andersom. In het Lauwersmeer zie je veel van dit soort trekvogels. Steltlopers, eenden en ganzen, die in het hoge noorden broeden en hun jongen grootbrengen, ontvluchten in het najaar de kou en trekken zuidwaarts. Sommige overwinteren in Nederland, andere trekken nog verder naar het zuiden. Zij gebruiken het Lauwersmeer en de wadden alleen om zich vol te eten voor het tweede deel van hun lange trektocht naar de overwinteringsgebieden. In het vroege voorjaar stoppen ze er weer tijdens hun reis terug naar de broedgebieden. In de nazomer vertrekken de wielewaal, de kluut en de lepelaar om in het vroege voorjaar weer terug te keren. ‘s Winters verblijven hier duizenden ganzen. Het open water van het Lauwersmeer vormt een belangrijke drinkplaats en een veilige slaapplaats voor de vele duizenden ganzen die er overwinteren. Daarnaast vormt het water een belangrijk voedselgebied voor visetende vogels, zoals fuut en zaagbekken en voor duikeenden, zoals kuifeend en tafeleend. Het zeer ondiepe water (minder dan 0,5 m) vormt een belangrijk rust- en voedselgebied voor grondelende eenden, zoals de bergeend, en voor verschillende steltlopers, zoals de kluut. Vergeet niet dat er ook zeeën van orchideeën bloeien, er vossen leven en er Schotse hooglanders en konikpaarden grazen. Maar in en rond het Lauwersmeer draait het vooral om de vogels. Want zij maken dit nationaal park tot een onweerstaanbare wildernis voor elke vogelaar en natuurminnaar.

 

Om kwart over 1 stapte we op de Vlinderbalg en om half twee werden de trossen losgegooid om een mooie tocht over het Lauwersmeer te varen. Er was een mooie golfstag en er stond een stevige wind. Ik was blij dat ik een vestje bij me had want vol in de wind voelde het behoorlijk fris. We hebben zitten genieten van de prachtige uitzichten. De kapitein vertelde het verhaal van het ontstaan van dit prachtige gebied. Het afsluiten van de Lauwerszee met een 13 km lange dijk moet een gigantische klus geweest zijn. Na een tocht van ruim twee en half uur kwamen we uitgewaaid weer terug in Oostmahorn.

Het kruitmagazijn 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb