Uitstapje naar La Roque St-Christophe

Gepubliceerd op 4 juni 2019 om 21:44

Na een rustige ochtend zijn we om twaalf uur in de auto gestapt met als eind bestemming La Roque St-Christophe. Onderweg zagen we  in het dorp Campagne een prachtig kasteel staan met een mooie tuin erom heen. We hebben  vlakbij de ingang de auto geparkeerd. Voor de  tuin van het kasteel staat een mooi oud kerkje uit de 12e eeuw. Natuurlijk zijn we naar binnen gelopen en hebben we genoten van prachtige oude muren en gewelven. Henk heeft voor zijn dochter en voor Pa een kaarsje aan gestoken. Op ons gemak hebben we daarna het hele park, behorend bij het kasteel, rond gewandeld., Het kasteel is in de negentiende eeuw verbouwd en het heeft een schitterende eeuwenoude tuin met exotische boomsoorten, mooie wilde bloemen  en grasparken. Er staan Cipressen van meer dan 50 meter hoogte en bomen meer dan 6 meter rond.  Op vrijwel alle plekken zagen we  je het kasteel schitterend in de zon. We hebben lopen genieten van de prachtige verrassing die we zomaar op weg naar La Roque St-Christophe. 

 

Na een  uurtje en een broodje op een eeuwenoude steen zijn we naar onze eindbestemming van deze dag gereden.  La Roque Saint Christophe is een bijzondere en grote plaats van grotbewoning. Er woonden in de prehistorie tot in  de Middeleeuwen mensen. Er zijn sporen dat er 55.000 jaar geleden al mensen woonden. Er is een skelet ontdekt van een neanderthaler dat ongeveer 40.000 jaar oud is.  De plek waar gewoond werd  is een kalkstenen muur van 1 km breed en tot 80 meter hoogte. Deze natuurlijke Holen in de rotsen werden bewoond door de mens uit de prehistorie (55 000 jaar). In de 17e eeuw is men gestopt met het wonen in grotten.  De klif is een kilometer lang en troont op ongeveer honderd meter hoogte boven de weg en de rivier Vézère. De rots heeft vijf terrassen die enerzijds ontstaan zijn door de erosie van het rivierwater 60 miljoen jaar geleden en anderzijds en vooral door de inwerking van de vorst op het kalksteen tijdens de ijstijden. Er zijn overblijfselen uit de eerste eeuw van onze jaartelling. Onder de overblijfselen zoals gereedschap zijn ook een gravure van een Madonna en een vis te zien, een bewijs van eerste christenen. In 976 is de eerste op schrift gestelde geschiedenis als bisschop Frotaire van Périgueux besluit een vesting te bouwen om de in de omgeving wonende bevolking te beschermen tegen de invasies van de Noormannen.  Tijdens de Honderdjarige Oorlog (1337-1453) doet de vesting dienst als vestingstad tegen de Engelsen. In de zestiende eeuw wordt de stad en de vesting bezet door de protestanten (hugenoten).  In 1588 beveelt de katholieke Franse koning Hendrik III hun uitzetting en de volledige vernietiging van de constructies en de vestingwerken.

Tegenwoordig laat men zien hoe het leven in de vesting moet zijn geweest. Er zijn twintig plekken te bezichtigen, zoals de middeleeuwse bouwplaats, smederij, trommellier (soort lier), steengroeve, wapenzaal en keuken van de vesting. Oude grotwoningen, ze laten het leven in de vallei van Vézère door de eeuwen heen ontdekken. Wandelden over de keien kan je genieten van  de adembenemende panorama over het  rivierdal van de  Vézère.

We vonden het imposant om op een plek te open waar in een heel, heel ver verleden ook al mensen leefden, woonden,  werkte, kinderen kregen, vreugde en verdriet kende. Jaren geleden las ik de boeken over de stam van de holebeer. Die boeken speelden daar af en al lopend en klimmend moest ik daar aan denken. Tegen 6 uur waren we weer terug op de camping. We rijden nog een keer die route, drie km voor La Roque Saint Christophe ligt een een rots kasteel in  Reignac en het dorp Village de Madeleine, dat willen we ook graag gaan bezoeken. 

Reactie plaatsen

Reacties

Sandra
5 jaar geleden

Wow die grotten doe mij ook inderdaad denken aan het boek stam van de holenbeer. echt heel bijzonder om daar te kunnen lopen! Alleen zou ik mij geen voorstelling van lengte van de tijd kunnen maken...

Maak jouw eigen website met JouwWeb