Donderdag 14 September 24 graden....Een fantastische nazomerdag. Bij het opstaan zag ik de zon door de kieren van de gordijnen heen glinsteren. Als weer donderdag, morgen gaan we inpakken en vandaag stond ons laatste vakantie uitstapje gepland naar Fort de Latte.
Ik las : De kust rondom Cap Fréhel in Bretagne is al heel indrukwekkend. ! 70 meter boven de zee bieden de kliffen van leisteen en roze zandsteen van Cap Fréhel een van de mooiste uitzichten van Bretagne. Maar het absolute hoogtepunt van het schiereiland van Fréhel is het veertiende-eeuwse kasteel Fort La Latte. Ongenaakbaar domineert het de granieten rotsen van de Côtes-d’Emeraude, en instinctief voel je aan dat dit stukje Frankrijk op de grens van water en land zwaar bevochten is. Vandaag de dag kun je het bouwwerk bezoeken en krijg je een uniek beeld van de vroegere glorietijden van het kasteel. Fort la Latte is een schip van roze zandsteen dat op een rotsachtige kaap rust... een magische en mythische plek met uitzicht op zee.
Foto van internet.
Via een mooi maar soms heel steil wandelpad met prachtige uitzichtplekken over de azuurblauwe zee, die lag te schitteren in de zon zagen we de beroemde fort van La Latte langzaam dichterbij komen. Onderweg naar het kasteel staat een menhir, net als een omhooggestoken vinger van Gargantua. De legende vertelt dat deze reus, de voordien verloren gebieden tussen de gelijke kusten van La Manche en de Engelse kust, weer bijeen wou brengen. Men vindt ook de 'weg' van "zijn voetspoor en van zijn staf". We hebben lopen genieten en toen we de eerste brug over waren gelopen zijn we op een bankje neer gezakt om uit te rusten en ons broodje op te eten.
Geschiedenis van Fort La Latte….Het fort La Latte werd gebouwd in opdracht van de adellijke Bretonse familie Goyon. Men begon met de bouw van het fort in het jaar 1340. De bouw van Fort la Latte werd afgerond in de veertiende eeuw. Tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland viel dit zeer strategisch gelegen fort in handen van de Engelsen. Aan het einde van de veertiende eeuw werden de Engelsen verjaagd, waardoor het fort weer in Frans bezit kwam. Het fort groeide uit tot een van de belangrijkste kustforten en bood onder meer bescherming aan de plaats Saint-Malo. Tijdens de Franse Revolutie diende het fort als gevangenis voor contrarevolutionairen.
De bouw van het fort La Latte begon in 1340 en was klaar in 1379. Na een plundering en brandstichting werd het in de 17de eeuw heropgebouwd en in de 20 eeuw gerestaureerd. Fort La Latte is een indrukwekkend fort en is één van de meest bezochte kastelen aan de Côtes-d’Armor. in Bretagne. Het indrukwekkende kasteel werd gebouwd op een smalle rotsachtige landtong in de Baai van de Fresnaye in de eerste helft van de 14e eeuw.
Je komt het kasteel Fort La Latte binnen via twee valbruggen op 60 meter boven de zee. In 1793 werd er een kanonsbal oven gebouwd. De oven werd gebruikt om de kanon ballen te verhitten alvorens ze op de schepen af te vuren. Het kasteel bestaat uit twee ringmuren. Nadat je over de eerste ophaalbrug bent, kom je op de eerste binnenplaats. Vanaf daar kan je over de volgende ophaalbrug naar de belangrijkste tweede binnenplaats. Hier vind je het wachthuis, het huis van de commandant, de kapel, de oven en de uitkijktoren met donjon.
Helemaal boven op de uitkijktoren heb je een spectaculair uitzicht op kust en de zee. Helaas is dat, gezien alle trappen die we moeten beklimmen met een rollator niet meer mogelijk Via internet heb ik wat foto gedownload en zo heb ik naast alles wat wel konden zien toch een indruk van de grote ronde toren en wat je van bovenaf kan zien. .
Ik las: dat er bij het binnengaan van de toren en donjon hangt een bord met de vraag om kinderen aan de hand te houden. Vooral de laatste trap naar het uitkijkplatform vond ik gevaarlijk. In 1892 werd het fort privé-eigendom en in 1925 een historische bezienswaardigheid, waarbij het fort werd opengesteld voor het grote publiek. De waterput (zie 2de foto onderaan) werd gebouwd in de 14de eeuw. Omdat het fort zich op een rots boven de zee bevindt, kon onmogelijk grondwater worden opgeschept. Daarom werd het regenwater van de daken afgeleid naar de regenput.
De uitkijktoren. De toren uit de 15de eeuw heeft drie verdiepingen en wordt ook de boogschutterstoren genoemd. De kelder of onderste verdieping diende als foerage ruimte om voedsel in te bewaren, de tweede werd gebruikt als schuttersverdieping en de derde met het goudkleurige dak als uitkijktoren. Het gebogen dak werd op het einde van de 17de eeuw gerestaureerd.
Sinds de negentiende eeuw is het fort uitgegroeid tot een van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden in dit gedeelte van Frankrijk.
We hebben genoten van het meest bezochte kasteel van Bretagne! We zagen een schitterend kasteel met een adembenemend panorama, op een dag waar de zon uitbundig scheen, de lucht helder blauw, en de zee adembenemend mooi was, In de verte zagen we de torens van Cap Fréhel aan de andere kant van het eiland, de baaien, de strandje onder de kliffen. Zelden heb ik de zee met zoveel schoonheid zien glinsteren.
Toen ik na het eten de zon achter de bomen zag weg zakken ben ik naar de zee gelopen om een kwartiertje te gaan genieten van de ondergaan de zon. Deze keer in volle glorie. De zee kleuren langzaam oranje, geel, rood, als een grote stralende bal zakte de zon weg en zag je nog een tijd haar naglans op het water.
Reactie plaatsen
Reacties