Onze volgende bestemming in Loosdrecht was Kasteel museum Sypesteyn. Via een 8 km mooie route langs de Loosdrechtse plassen zijn we naar Sypesteyn gereden om daar de historische tuin te gaan bekijken. We hebben bij aankomst eerst in de tuin van het kasteel zitten genieten van koffie/thee en appeltaart. Tegenover de 15de-eeuwse Sypekerk bouwde de jonkheer, Henri van Sypesteyn (1857-1937) aan het begin van de vorige eeuw, het kasteel omringd door grachten en een prachtige historische tuin. Als de tuin van Kasteel-Museum Sypesteyn binnen loopt kom je in een oase van groen. Deze oase van groen is ontworpen door de jonkheer. In het begin van de vorige eeuw, toverde hij zes hectare weiland om tot een prachtige Oud Hollandse tuin.
Ik lees: Aan weerszijden van de slottuin staan loofgangen van haagbeuk. Als je daar doorheen loopt zie je door de geknipte poortjes de schoonheid van de slottuin. Op het voorplein staat een krans van oude, tamme kastanjebomen. Sommige zijn ouder dan 100 jaar en bieden nestgelegenheid aan de kauw, de bonte specht, de boomklever, de holenduif, de bosuil en vele andere. In oktober vallen de tamme kastanjes op de grond en in de tijd van de jonkheer mochten de schoolkinderen de kastanjes komen oprapen. Dat geldt nog steeds.
In de boomgaard zijn oude appelrassen te vinden. Achter de 17de eeuwse fontein staat de grootste Katsoeraboom van Nederland. Er staan tien mooie smeedijzeren hekken binnen het gehele park. Overal staan er bijzondere bomen zoals de Bitternoot, de Treurhazelaar, de Perzische hazelaar, de Geelhoutboom, de Vaantjesboom, de Kurkboom, de Treur honingboom, de Mammoetboom en de Moerascypres.
De oude tuin is een bezoek meer dan waard. We wandelde langs de mooie paden met prachtige oude bomen en er tussen overal bloeiende planten en veel bloemen. De tuin is een lust voor het oog. Het hele park straalt rust en harmonie uit. Het was een mooie afsluiting van een fijne augustusdag.
Reactie plaatsen
Reacties