Cap Frehél

Gepubliceerd op 9 september 2023 om 22:41

Donderdag 7 September 31 graden..... Na een luie ochtend buiten in de schaduw, de zon liet ondanks de licht bewolkte lucht haar warmte voelen, zij we om 1 uur in de auto gestapt. Cap Fréhel ligt ongeveer 15 km van Erquy en via mooie en stille weggetjes zijn we er naar toe gereden.. Cap Fréhel is een prachtig natuurgebied en de spectaculairste kaap van de Côtes d’Armor. 70 meter boven de zee bieden de kliffen van leisteen en roze zandsteen prachtige vergezichten. Het natuurgebied wordt gekenmerkt door uitgestrekte paarse heide, de gele gaspeldoorn, steile rotswanden en krijsende vogels. 

Bij aankomst op Cap Fréhel  was mijn eerste indruk wat een prachtig en vredig heidelandschap. Het is een warme dag in september. De bloeiperiode is bijna afgelopen, tussen het uitgebloeide bruin zijn her en der wat bloeiend paars. De prachtige gaspeldoorn kleurt de velden geel. De gaspeldoorn  is de meest gemene stekelige plantensoort en is een familielid van de bekende brem, maar bij aanraking voel je het verschil onmiddellijk. Ik geniet, maak foto’s en kan er geen genoeg van krijgen. Auto geparkeerd en in de rij om drie euro te gaan betalen voor de stalling. De kaap is één van de meest uitgestrekte heidevelden van Europa én een majestueuze vuurtoren van 103 meter. Na wat zoeken en vragen werd ik gewezen op een pad voor invalide en konden we op een prettige manier naar de voortoren en de uitzichtpunten toe wandelen. Ondanks dat de lucht heiig was, was het uitzicht adembenemend mooi. Rondom ons  op Cap Frehel zagen we de uitgestrekte heidegebieden, grillige rotsen, en adembenemende uitzichten op de zee en de Smaragdkust.

Ik lees: Geschiedenis van Cap Fréhel...

De kaap heeft een bijzondere geologische oorsprong, het gaat namelijk om de overblijfselen van vulkanische activiteit. Wetenschappers hebben ontdekt dat hier, en op meerdere andere plekken in Bretagne, ooit lava uit de aarde kwam, getuige de basaltlagen die her en der liggen. Daaraan heeft Erquy ook het grillige landschap te danken.

Deze mooie kaap kent een rijke geschiedenis. Al vroeg in de geschiedenis wist men deze kaap op zijn strategische waarde te schatten. Met name voor de overzeese handel was deze kaap van groot belang. Zo kon men al van verre vijandelijke schepen aan zien komen en diende de kaap als navigatiepunt voor zeelieden. Toch duurde het nog tot de zeventiende eeuw voordat men besloot om hier een vuurtoren te bouwen. Zo werd er op bevel van de Franse koning Lodewijk XIV in 1701 een vuurtoren gebouwd. De oude vuurtoren van Cap Fréhel is een voormalige maritieme vuurtoren gelegen op het puntje van Cap Fréhel. Het werd in gebouwd om te waarschuwen voor aanvallen van de Engelse vloot. Het was de eerste vuurtoren die werd verlicht aan de noordkust van Bretagne, met een houtskoolvuur in de open lucht. Het werd vervangen door een nieuwe vuurtoren in 1847, daarna door de huidige vuurtoren in 1950. De oude vuurtoren is nu niet meer in gebruik. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd deze vuurtoren verwoest. Een deel van de oude toren is blijven staan. De huidige vuurtoren op de kaap is tussen 1946 en 1950 volledig herbouwd in hardsteen. De vuurtoren van Cap Fréhel, die nog steeds in bedrijf is, is dat wel een van de vijf krachtigste Franse vuurtorens. De lantaarn op meer dan 1000 meter van zeeniveau draagt ​​meer dan 53km!

Cap Fréhel NU…. In de loop der jaren is Cap Fréhel bekend komen te staan vanwege het prachtige landschap met tal van indrukwekkende zandsteenrotsen. 

Vandaag de dag is een bezoekje aan deze mooie kaap absoluut meer dan de moeite waard Je er naar hartenlust wandelen en genieten van het prachtige landschap.. De combinatie van de bijzonder mooie rotsformaties, de stoere kliffen en de uitgestrekte heidevelden maken van Cap Fréhel een schitterend natuurgebied.  

70 meter boven de zee bieden de kliffen van leisteen en roze zandsteen van Cap Fréhel een van de mooiste uitzichten van Bretagne. Een uitzonderlijke plek, gelegen tussen gaspeldoorn en heide, met een vogelreservaat en een wandelpad dat leidt naar het beroemde fort van La Latte. (dat willen we volgend week gaan bekijken)

Weer in de auto zie ik  de prachtige baaien, omringt door rotsen en stukje goudgeel strand. Ik geniet van het rustgevende landschap van rotsen, heide en een hier en daar van hogere struiken. De natuur straalt met een rijk palet van kleuren, het blauw grijze van de zee, de donker paarse heide, de gele gaspeldoorn en de grijs met rood en groen getinte rotsen.  Door het open raam van de auto  kan ik nog even de zeewind op te snuiven, die nu aan het eind van de zomer nog aangenaam warm is.

Na ons avondmaal in een zonnetje wat door het wolken dek probeert heen te komen ben ik om kwart over acht weer naar zee gewandeld om te genieten van de zonsondergang, Terwijl Henk de afwas weg ruimt was ik, ondanks de wolken, getuige van een prachtige zon ondergang. Ik realiseer me dat et bijzonder is dat ik iedere avond de zon kan zien neer zakken achter de horizon, maar ook dat dit de laatste keer is dat we op een camping aan zee in Bretagne zijn. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.